Det oslagbara Sovjetiska hockeylandslaget

Berättelsen om det oslagbara landslaget pågår under åren 1954-1991. Experter kallar detta för världens bästa landslag genom tiderna. Det som var speciellt var att de sovjetiska spelarna var “anställda” i ryska försvarsmakten. Sanningen är att det egentligen bara var en förklädnad för att de egentligen var proffs. I de flesta OS och VM så mötte de bara amatörer från Sverige, Finland och andra länder. De bästa europeiska spelarna var proffs i NHL, och de spelarna fick inte vara med i VM eller OS förrän från 1998 och framåt.ishockey puck

Fantastiska resultat

Under deras storhetsperiod så tog man hem VM 22 gånger och OS 7 gånger och den enda riktiga chockförlusten skedde mot USA i OS 1980. Denna händelse beskrivs som “Miracle on Ice” då ett gäng collegehockeyspelare lyckades ta guld i OS genom att slå detta “omöjliga” landslag i finalen. Under de framgångsrika åren så fanns det ett antal spelare som gjorde stort intryck. De fick ju inte spela i NHL, men i samband med Sovjetunionens fall så öppnades möjligheterna för dem. Några av profilerna som tog steget till NHL var:

  • Igor Larionov

Spelade 16 säsonger i NHL och vann Stanley Cup 3 gånger under denna framgångsrika karriär.

  • Vjatjeslav Fetisov

Spelade 10 säsonger i NHL och vann Stanley Cup 2 gånger.

  • Aleksej Kasatonov

Spelade 8 säsonger i NHL och representerade 4 olika klubbar under tiden i NHL.

Utöver dessa tre spelare så hade Sovjetunionens ishockeylandslag många profiler som var aktiva och väldigt framgångsrika. Krutov, Charlamov och Tretjak var alla väldigt framgångsrika under sin landslagskarriär.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *