Lagen som i nuläget toppar SHL

Säsongens upplaga av SHL är i full gång och har bjudit på massor av spännande underhållning så här långt. I toppen av tabellen ligger just nu Växjö Lakers med 16 matcher vunna, medan Färjestad intagit andraplatsen på 14 vinster med en match mer spelad. Än kan mycket hända, men här tänkte vi passa på att berätta lite mer om de två lagen och deras historia.

ishockey puck

Växjö Lakers

Växjö Lakers har funnits med i den svenska hockeyvärlden sedan år 1997, när klubben bildades efter att Växjö HC tidigare samma år gått i konkurs. Laget hade till en början spelardräkter i rött, gult och blått, men inför säsongen 2011/2012 bestämde man sig att det var dags för förändring och bytte då både färger och logga. Resultatet blev lagdräkter i blått, vitt och orange medan loggan som bekant kom att bestå av det småländska landskapsvapnet och texten ”Växjö Lakers”. Det här lagets hemmaarena hittar vi såklart i Växjö, där det 2009 bestämdes att en ny och modern arena skulle byggas. Den 17 september 2011 invigdes Vida Arena som fått sitt namn efter Sveriges största privatägda sågverkskoncern, Vida.

Den småländska klubben har spelat i SHL sedan man i kvalserien 2011/2012 lyckades besegra både Modo Hockey och Södertälje GK som bägge var forna elitserielag. Den match som sedan avgjorde det hela var den avslutande matchen mot Örebro HK där Växjö vann med 5-2, men även det faktum att Södertälje GK vann mot Rögle påverkade och ledde till att Växjö Lakers slutade på förstaplats i kvalet med 26 poäng. Några år senare, närmare bestämt den 23 april 2015 blev klubben dessutom svenska mästare för första gången, efter att ha spelat 4-2 i matcher mot Skellefteå AIK.

Växjö Lakers har haft några särskilt framstående spelare spelandes för dem genom åren. Under två säsonger mellan 2003 och 2005 spelade till exempel Shjon Podein här, en spelare som hunnit vara med och vinna Stanley Cup för Colorado Avalanche med bland annat Peter Forsberg och även spela för Edmonton Oilers och Philadelphia Flyers med flera i NHL under sin karriär. En annan succéspelare som spelat i Växjötröjan är Viktor Fasth som gjorde tre säsonger för klubben mellan åren 2007 till 2010. Han fick sitt stora genombrott i klubben med en räddningsprocent på 93% och blev därmed HockeyAllsvenskans bästa målvakt säsongen 2009/2010. Fasth har sedan dess gått vidare till att spela i bland annat svenska ishockeylandslaget Tre Kronor och fick 2012 sitt första NHL-kontrakt. Här har han sedan spelat för såväl Anaheim Ducks som Edmonton Oilers.

Växjö lakers

Färjestad BK

Karlstads stolthet Färjestad BK är en anrik ishockeyklubb som bildades redan år 1932. Inför säsongen 1996/1997 blev man dessutom Sveriges första helprofessionella ishockeyklubb. Till en början hade klubben bandy som huvudsaklig idrott, något som höll i sig fram till 1941 varefter man började spela ishockey i den första Värmlandsserien. 1947 lades ishockeyverksamheten ner för ett antal år framöver på grund av bristande intresse och ekonomi, men 1956 kom idrotten tillbaka. FBK har Löfbergs Arena som hemmaarena, vilken invigdes den 15 september 2001 och är uppkallad efter klubbens mångåriga huvudsponsor Löfbergs.

FBK är ett av det två lag som spelat i SHL oavbrutet sedan starten 1975. Det enda andra laget som gjort samma sak är Gävles Brynäs IF. Den allra första matchen av SHL, som tidigare var känt som Elitserien, spelades i oktober 1975. Det första målet gjordes av Färjestadsspelaren Benny Andersson mot Modo, även om Modo sedan kom att vinna matchen med 8-7. Under årens lopp har Färjestad BK samlat på sig totalt 9 SM-guld.

Även i den här klubben har en rad stora spelarprofiler spelat genom åren, däribland Håkan Loob och Jörgen Jönsson. Bägge spelare har blivit invalda i Svenska Hockey Hall of Fame för sina enastående prestationer inom idrottenoch är bland Sveriges främsta ishockeyspelare genom tiderna. Loob är den ende svensk att ha gjort 50 mål under en och samma säsong i NHL. Han började spela i FBK år 1979 och spelade där fram till 1983. Sedan följde ett 6 säsonger långt avbrott från klubben när han istället spelade för Calgary Flames i NHL. Återvände till FBK gjorde han 1989, och sin sista match spelade Loob år 1996. Jönsson å sin sida spelade för FBK åren 1996 till 1998 och 2001 till 2009. Däremellan, 1999 och 2000 spelade han två säsonger i NHL för New York Islanders respektive Anaheim Ducks. Han är känd för att vara den ende spelaren som vunnit både SM-, VM- och OS-guld under samma säsong, en bedrift han lyckades med 2006. Jönsson är i nuläget assisterande tränare för Växjö Lakers.

Färjestad BK spelare

Eftersom SHL säsongen 2017/2018 nyligt kickade igång har vi fortfarande massor av nervkittlande matcher att se fram emot. Finalerna spelas inte förrän från mitten av april vilket innebär att hela våren är späckad av spännande möten de olika lagen emellan. Det är bara att slå sig ner i TV-soffan eller ännu bättre köpa biljetter till matcherna och njuta. Skulle du vara sugen på spänning även i matchpauserna kan du alltid besöka Karlcasino.nu för att hitta sajten med de bästa spelen innan följande period kickar igång. Här på Ishockeysnack.se kommer vi fortsätta sitta klistrade vid matcherna och följa seriens utveckling på nära håll för att kunna ge er de senaste uppdateringarna om hur det går!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *