NHL Winter Classic

NHL%252525252525252520winter%252525252525252520classic

Sedan den 1 januari 2008 har NHL arrangerat ett årligt event regelbundet runt nyårshelgen. Det går ut på att en match, mitt under säsongen, förflyttas utomhus till en amerikansk fotboll eller baseboll stadion. Spelplanen görs om och en hockeyrink byggs där två lag årligen får kriga om äran i retro tröjor. Konceptet har blivit väldigt uppskattat och populärt både bland spelarna och fansen.

Första matchen någonsin gick på Ralph Wilson Stadium i en förort till Buffalo, NY. Där tog hemmalaget Buffalo Sabres emot Pittsburgh Penguins i en match där bortalaget vann med 2–1. Sedan dess har det arrangerats ytterligare åtta NHL Winter Classic.

Chicago Blackhawks är det laget som spelat flest Winter Classics. Hökarna från Chicago har deltagit vid hela tre tillfällen. Det har dock inte blivit någon vidare succé för klubben. Man har nämligen förlorat samtliga matcher.

Det mest framgångsrika laget i NHL Winter Classic är Washington Capitals som deltagit i två matcher och vunnit båda. Montreal Canadiens, New York Rangers, St. Louis Blues, Toronto Maple Leafs är också obesegrade men har endast deltagit i en match var. Boston Bruins, Detroit Red Wings och Pittsburg Penguins har alla gjort två matcher var med en vinst och en förlust. Philadelphia flyers har deltagit i två Winter Classic och förlorat båda. Premiärvärden Buffalo Sabres har spelat en match vilket som sagt blev förlust.

Sabres har dock chansen att få sin revansch när man på dagen 10 år senare får äran att delta i 2018 års Winter Classic. NHL beslutade att laget skulle få delta igen eftersom man firar 10-års jubileum av evenemanget. Denna gången är det Henrik Lundqvist och hans New York Rangers som man tar emot på Citi Field i Queens, NY.

Lagen som deltar i evenemanget spelar alltid med gamla tröjor i retrostyle. Detta brukar uppskattas ordentlig av tittarna som får en så kallad throw back till äldre dar.

Högsta publiksiffran hittar vi 2014 på Michigan Stadium i Ann Arbor, MI. Hela 105,491 åskadare tog sig man ur huse för att se Detroit Red Wings förlora efter straffar mot Toronto Maple Leafs. Det minsta antalet åskådare skedde i Boston 2011 när endast 38,112 åskådare fick se Boston förlora med 2-1 mot Philadelphia Flyers.

Hur länge NHL kör på med Winter Classic återstår att se. Det verkar dock inte finnas några som helst planer på att lägga ner succématcherna som totalt har lockat 526 080 åskådare. Det ger ett snitt på 58,453 åskådare per match.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *